Wat is Kinesiologie?

Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze die zich richt op het aanspreken van het natuurlijke zelfhelende vermogen van het lichaam. Dit wordt gedaan door het testen van spieren om te identificeren waar het lichaam uit balans is en welke behandelingen daarvoor het beste zijn.

Holistische benadering van Kinesiologie

Kinesiologie werkt vanuit een holistische benadering. Lichaam, geest en ziel wordt gezien als één dynamisch geheel. Deze aspecten zijn nauw met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. In mijn praktijk richt ik me op de emotionele, mentale, spirituele en lichamelijke behoeften van een cliënt. Onbalans in een of meerdere van deze aspecten kunnen zorgen voor (emotionele) problemen of klachten, die niet altijd vanzelfsprekend aan elkaar te linken zijn.

 

Een voorbeeld hiervan is dat pijn laag in de rug kan ontstaan door moeite hebben met loslaten. Een ander voorbeeld is emotionele spanning die kan leiden tot verkramping in de nekspieren, en hoofdpijn of duizeligheid veroorzaakt. De symptomen of klachten die je ervaart kunnen uit veel verschillende (onverwachte) hoeken komen. Tijdens een kinesiologisch consult benader ik jouw situatie via een holistische benadering om de kern van het probleem naar boven te halen.

Ontdek stress met spiertesten

Kinesiologie betekent ‘de leer van de beweging’ of ‘bewegingsleer’. Door middel van spiertesten communiceer ik met het lichaam en het onderbewuste. Het stress-reflexmechanisme van het lichaam van de cliënt gebruik ik om onbalansen op te sporen. Wanneer het lichaam stress ervaart, reageren spieren. Je schrikt bijvoorbeeld van een hond die begint te blaffen, je knijpt met je ogen wanneer de zon te fel is, of je bijt op je lip wanneer de zenuwen erg hoog zijn. Tijdens een consult gebruik ik een spier in je arm als tool.

Wanneer we meer inzicht hebben over de oorzaak van de stress, zoeken we verder naar een behandeltechniek die bijdraagt aan een betere balans. Dit resulteert ook in het aanspreken van het zelfhelende vermogen van het lichaam.

spiertest kinesioloog arm

Wat is het zelfhelende vermogen van het lichaam?

Het zelfhelende vermogen, ook wel zelfherstellende of zelfgenezend vermogen genoemd, verwijst naar de natuurlijke kracht van het lichaam om zichzelf te genezen. Dit omvat het herstellen van beschadigde weefsels, het bestrijden van infecties en het reguleren van de bloeddruk, lichaamstemperatuur en hormonen. Factoren zoals stress, emotionele gezondheid, voeding en leefstijl beïnvloeden het zelfhelende vermogen van het lichaam. Wanneer de balans onder deze factoren verstoord is leidt dit tot klachten of problemen. Met Kinesiologie maken we inzichtelijk waar de belemmeringen zitten, daar gaan we mee aan het werk. Om vervolgens het zelfhelende vermogen weer te kunnen activeren.

Met Kinesiologie bewust van onbalansen

Bij een kinesiologisch consult maak ik gebruik van het educatieve model. Dit betekent dat ik je tijdens het consult stap voor stap meeneem in het onderzoek om jouw onbalans(en) in kaart te brengen. Bewustwording speelt hierbij een grote rol. Je krijgt inzicht in je emotionele en lichamelijke gesteldheid. Je leert jezelf beter kennen en je ontdekt wat voor jou persoonlijk wel of niet werkt.
Wat zijn de positieve effecten van Kinesiologie?

  • je staat steviger in je schoenen
  • je bent positiever
  • je voelt je meer opgeladen
  • je bent beter in staat om met stresssituaties om te gaan
  • je pijnklachten verminderen of verdwijnen
  • je voelt je energieker en fitter

Door de positieve effecten van Kinesiologie raak je in een opwaartse spiraal. Hierdoor ben je in staat betere keuzes te maken en neem je zelf (weer) de regie over je leven. 

hart-ja-mond-nee-kraal

Aanvulling op reguliere behandelingen

Kinesiologie is een alternatieve of complementaire geneeswijze die reguliere behandelingen aanvult. Het is geen vervangende zorg en tijdens een consult worden er geen medische behandelingen uitgevoerd. In de alternatieve zorg gaan we uit van een holistische benadering waarbij de mens als geheel wordt gezien. Hierbij wordt rekening gehouden met de fysieke, emotionele mentale en spirituele aspecten van de gezondheid van de cliënt.