Behandelmethodes in Kinesiologie

Kinesiologie betekent ‘de leer van de beweging’ of ‘bewegingsleer’. Door middel van spiertesten communiceer ik met het lichaam en het onderbewuste. Het stress-reflexmechanisme van het lichaam van de cliënt gebruik ik om onbalansen op te sporen. Wanneer het lichaam stress ervaart, reageren spieren. Voorbeelden hiervan zijn: je schrikt van een hond die begint te blaffen, je knijpt met je ogen wanneer de zon te fel is, of je bijt op je lip wanneer de zenuwen erg hoog zijn.

Ontdek stress met spiertesten

Tijdens een consult gebruik ik een spier in je arm als tool. Wanneer we meer inzicht hebben over de oorzaak van de stress, zoeken we verder naar een behandeltechniek die bijdraagt aan een betere balans. Dit resulteert ook in het aanspreken van het zelfhelende vermogen van het lichaam.

 

Op deze pagina lees je de behandeltechnieken uit de Kinesiologie die ik vaak inzet in mijn praktijk. Dit zijn onder andere;
 

 • Vingermodes;
 • Touch for Health technieken;
 • Emotional Stress Release;
 • SIPS;
 • Edu-K en Braingym;
 • Vitaminen, mineralen en bloesemtherapie;
 • Energetisch werk;
 • Trillingsfrequentie van edelstenen.

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.

spiertest-been

Kinesiologische methodes

Als kinesioloog maak ik gebruik van behandelmethoden uit alternatieve geneeswijzen zoals de acupunctuur, chiropractie, fysiotherapie, voedingsleer en orthomoleculaire geneeskunde. Ik werk met reflex- en acupressuurpunten, meridianen en chakra’s. Ook vingermodes zijn een belangrijke techniek die ik gebruik om informatie te filteren over het lichaam van de cliënt.

Wat zijn vingermodes?

Vingermodes zijn een bepaalde houding van de vingers die gebruikt worden in combinatie met spiertesten. Met deze techniek kan ik de sterkte of zwakte van een spier testen en dit in verband brengen met een orgaan, emotie of gedachte die een rol speelt in de klachten van de cliënt. Ik werk onder andere aan de hand van de vingermodes uit de vier categorieën;

 • Structuur
 • Biochemie
 • Emotioneel
 • Elektromagnetisch

Touch for Health technieken

De Touch for Health technieken starten met het inzetten van spiertesten om energieblokkades op te sporen. Gevolgd door correctietechnieken en -oefeningen om blokkades te verwijderen en in balans te komen. Deze technieken zijn ontwikkeld door John F. Tie, heel effectief en vaak direct merkbaar. Deze behandelmethode komen vaak aan bod tijdens de consulten.

Emotional Stress Release

Ook gebruik ik de Emotional Stress Release (ESR) technieken. Dit is een methode die is ontwikkeld door Wayne Topping op basis van Wellness Kinesiologie. Stress is onvermijdelijk in ons dagelijkse leven. Een gezonde portie stress zet ons op scherp. Negatieve stress door drukke momenten maar ook door verveling, zorgt bij veel mensen voor grote problemen. Het is dé ziekmaker van deze tijd. De techniek ESR die ik inzet tijdens een kinesiologisch consult kan helpen om met negatieve stress om te gaan of af te voeren.

Edu-K en Braingym

Binnen de Kinesiologie is de stroming educational Kinesiology (Edu-K) ontwikkeld door Dr. Paul Dennison. Dit is gebaseerd op zijn onderzoek naar de oorzaken en oplossingen voor leerproblemen. Om onbalansen op dit gebied op te lossen stelde hij oefeningen samen onder de noemer Brain Gym. In Nederland zijn er soortgelijke vormen van Brain Gym, zoals Zicht op Woordblind en Zicht op Leefblind van Coby Schasfoort.

Brain Gym oefeningen kunnen helpen om structurele blokkades op te lossen, maar ook om een oppepper te krijgen wanneer je te lang stil hebben gezeten en er beweging nodig is. Door te lang stilzitten wordt het zenuwstelsel traag en kan er niet meer helder gedacht worden. Dat geldt niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen.

Door de oefeningen van Brain Gym te doen zorg je voor een betere samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft. Ook zorgt het ervoor dat je een duidelijk dominante kant in het lichaam kiest. Voor bijvoorbeeld de hand om mee te schrijven en de voet om mee te schoppen. De Brain Gym oefeningen hebben effect op je volledige bewegingspatroon en daarmee op het leervermogen. Brain Gym-bewegingen kunnen ook een inhaalmanoeuvre zijn op de ontwikkeling, daar waar de natuurlijke groei nog niet helemaal voltooid is.

Vitaminen, mineralen en bloesemtherapie

Voor het werken met vitaminen en mineralen gebruik ik energetische testsets en testsets met supplementen van onder andere Vitals, Metagenics, Vitakruid en de Celzouten van Schussler. Het kan zijn dat er tijdens het consult naar voren komt dat het adviseerbaar is om supplementen te nemen. Dit nemen we dan samen door.

 

Naast de testsets maak ik gebruik van bloesemremedies. De bloesemtherapie is een zeer verfijnde natuurlijke geneeswijze. Bloesemremedies zijn energetische remedies die niet alleen gemaakt worden van de bloesems van wilde of biologisch geteelde planten, maar ook van paddenstoelen en edelstenen.

testset vitamines

Energetisch werk in de Kinesiologie

Wanneer we op zoek gaan naar de oorzaak onder een klacht of het probleem, kan het zijn dat het een energetische onbalans is. Bijvoorbeeld een onbalans in een meridiaan of chakra. Ons lichaam is een groot energiesysteem. Meridianen zijn op elkaar afgestemd en aan elkaar gekoppeld. De ene meridiaan geeft energie door aan de andere. Wanneer er op een meridiaan of chakra een onbalans ontstaat, en langer blijft bestaan, kan dit klachten geven, op emotioneel gebied of op verschillende plekken in het lichaam. Door middel van spiertesten te combineren met energetisch werken kan ik de kern van een probleem of klacht beter in kaart brengen.

Trillingsfrequentie van edelstenen

In mijn praktijk maak ik ook gebruik van edelstenen zoals amethist, rozenkwarts, tijgeroog en carneool. Edelstenen geven unieke trillingsfrequenties af. Een edelsteen kun je bij je dragen, in een bepaalde ruimte of plek leggen of in je drinkwater doen. De trilling of kracht van de edelsteen kun je gebruiken om in balans te komen.

edelsteen-carneool